نظرسنجی شاخص اطمینان بورسان در خرداد برگزار شد
برنده رقابت بورس و تورم از نظر ۵۲ مدیر دارایی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 10 پسندیدن
بورسان: دومین دور از نظرسـنجی «شـاخص اطمینان» بورسان در خرداد ۱۴۰۱ با هدف برآورد انتظارات مدیران دارایی انجام شد. ۵۲ مدیر دارایی با متوسط سهام تحت مدیریت ۱.۷۵ هزار میلیارد تومان در این نظرسنجی شرکت کردند.
این دور از نظرسنجی نشان میداد که با وجود کمی افزایش نااطمینانی نسبت به بورس بین مدیران داراییُ همچنان نظر آنها بر رشد بورس طی یک سال آینده است. آنها در عین اینکه رقم منصفانه شاخص بورس را بیش از ۱.۸ میلیون واحد ارزیابی میکردند، به طور متوسط رشد یک ساله بورس را حدود ۴۰ درصد دانستند.
با این حال بخشهای دیگر این نظرسنجی نشان میداد که نگرانی مدیران دارایی از نرخ تورم در سطح بالایی قرار دارد. به طوریکه درست نیمی از شرکتکنندگان بر این باورند که رشد بورس در یک سال آتی کمتر از تورم خواهد بود. دریافت فایل شاخص اطمینان بورسان در خرداد ۱۴۰۱
شاخص اطمینان بورس تهران روی چه رقمی ایستاد؟
شاخص اطمینان در خرداد ۱۴۰۱ به عدد ۵۰ رسید که افت محسوسی را نسبت به ماه قبل نشان میداد. این عدد نشان میدهد تنها نیمی از شرکتکنندگان در نظرسنجی انتظار دارند بازده یک ساله بورس بیش از تورم باشد و نیمی دیگر از آنها انتظار دارند که بازدهی بورس از تورم جا بماند. این در حالی است که ماه پیش حدود دوسوم مدیران انتظار داشتند که رشد بورس بیشتر از تورم باشد.
از آنجایی که مدیران دارایی در سوال دیگری از این نظرسنجی اعلام کردند که به طور متوسط انتظار بازدهی حدود ۴۰ درصدی بورس طی یک سال آینده را دارند، شاخص اطمینان ۵۰ نشان میدهد که نیمی از مدیران برآورد میکنند نرخ تورم در یک سال آتی بیش از ۴۰ درصد خواهد بود.
شـاخص ارزندگـی بورس در نظرسنجی خرداد به حدود ۹۶ رسید؛ این شاخص نشان میدهد که اکثر مدیـران قیمـت سـهام را نزدیـک یـا کمتـر از ارزش ذاتی ارزیابی کردند. هرچند که این شاخص روی رقم بالایی قرار دارد اما نسبت به ماه قبل کمی افت کرده است. رقم شاخص ارزندگی ماه پیش روی رقم ۱۰۰ قرار داشت.
شـاخص فرصـت خریـد عـدد ۵۱ گـزارش شـد؛ این یعنی بیش از نیمـی از مدیـران دارایی در صـورت افت ناگهانـی قیمتها آماده خرید هستند. این در حالی است که این شاخص ماه پیش کمی کمتر و حدود ۴۴ قرار داشت.
شـاخص احتمـال سـقوط آزاد در این ماه بـه رقـم ۳۱ دسـت یافـت؛ این شاخص نشان میدهد که فقـط حـدود یک سوم مدیـران دارایـی احتمـال ریـزش سنگین در ۶ ماه آینده را بیش از ۱۰ درصد می دانند. این شاخص نسبت به اردیبهشت رشد اندکی را نشان میدهد، ماه پیش شاخص احتمال سقوط روی رقم ۲۷ قرار داشت و در ماه جاری کمی رشد کرده است. علاوه بر آن در این ماه ۵ نفر از شرکتکنندگان احتمال ریزش سنگین بورس طی ۶ ماه آینده را بیش از ۳۰ درصد اعلام کردند در حالی که ماه پیش ۳ نفر از مدیران دارایی شرکتکننده در نظرسنجی احتمال ریزش سنگین بورس را بیش از ۳۰ درصد پیشبینی کرده بودند.
عدد منصفانه شاخص بورس با توجه به معیارهای بنیادی کنونی، به طور متوسط ۱٫۸۳ میلیون واحد ارزیابی شده که حدود ۱۶ درصد بالاتر از رقم شاخص در زمان انجام نظرسنجی است. این در حالی است که در نظرسنجی اردیبهشت رقم منصفانه شاخص حدود ۱.۷ میلیون واحد اعلام شده بود.
در حالی که در حال حاضر بازدهی اوراق بدهی حدود ۲۳ درصد است، مدیران مالی به طور متوسط انتظار دارند بازدهی اوراق بدهی درست یک سال بعد به ۲۳.۵ درصد برسد. ۴۹ نفر از مدیران دارایی که در خوداظهاری نظرسنجی شرکتکردهاند به طور متوسط حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان در اوراق سرمایهگذاری کردهاند. آنها همچنین نسبت میزان معاملات بورس خود به کل پرتفویشان در یک سال گذشته را ۱۶۰ درصد اعلام کردهاند. این یعنی به طور متوسط هر یک از آنها نزدیک به ۲.۹ هزار میلیارد تومان در بورس تهران معامله کردهاند.
اولین دور از این نظرسنجی نیمه دوم اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار شد. برای دیدن نتایج آن روی «رونمایی از شاخص اطمینان در بورس تهران » کلیک کنید.
روش محاسبه شاخصها
شاخص اطمینان (Confidence Index): برای محاسبه این شاخص، پیشبینی بازده یکساله بورس با پیشبینی مدیران از تورم مقایسه میشود. این شاخص نسبت افرادی است که انتظار بازدهی بیش از تورم دارند به کل افراد مشارکتکننده. عدد ۱۰۰ به معنای آن است که همه مدیران دارایی انتظار سودآوری یکساله بیش از تورم دارند و با «اطمینان» در بورس سرمایهگذاری میکنند.
شاخص ارزندگی (Valuation Index) : مدیران دارایی قیمت روز سهام را خیلی بالاتر یا خیلی پایینتر یا نزدیک به ارزش ذاتی ارزیابی میکنند. این شاخص، نسبت مدیرانی است که قیمت روز سهام را خیلی پایینتر یا نزدیک به ارزش ذاتی پیشبینی کردهاند به کل مشارکتکنندگان.
شاخص فرصت خرید (Buy-On-Dips Index) : از مدیران پرسیده شده اگر بورس فردا ۳ درصد بریزد، پسفردا چه وضعی خواهد داشت (بالا میرود؛ پایین میآید؛ همانجا میماند)؟ این شاخص نسبت افرادی که انتظار دارند بعد از ریزش، قیمتها بالا رود را به مجموع سه گزینه یادشده محاسبه میکند. طبعا افردای که انتظار رشد پس از ریزش ناگهانی دارند، اصلاح قیمتی را «فرصت خرید» برای خود میدانند و عدد شاخص بیانگر درصد این گروه از کل مشارکتکنندگان است.
شاخص احتمال سقوط آزاد (Crash Index) : مدیران احتمال آنکه در ۶ ماه آینده ریزشی مشابه دی ۱۳۹۲یا مرداد ۱۳۹۹ را برآورد کردهاند. این شاخص، نسبت مدیرانی است که احتمال این ریزش را بیش از ۱۰ درصد ارزیابی کردهاند به کل مشارکتکنندگان.