خودروسازان برای واردات خودرو اقدام میکنند؟
بازگشت چمدانی ارز صادراتی خودروهای ایرانی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان : براساس آخرین آمارها درباره میزان صادرات خودروهای ایرانی، ایران در هفت ماه گذشته توانسته چیزی بیشتر از ۵۸ میلیون دلار صادرات خودرو و لوازم یدکی به ۱۲ کشور داشته باشد و با محاسبهای سر انگشتی میتوان گفت که این ظرفیت وجود دارد که دو خودروساز ایران تا پایان سال کمی بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات خودرو داشته باشند و احتمالا خودروسازان از این فرصت برای واردات خودرو استفاده خواهند کرد. با این حال بازگشت ارز ازسوی این دو خودروساز یک چالش بزرگ و اساسی است. براساس گفتوگویی که دبیر انجمن خودروسازان با «بورسان» داشته، ارز حاصل از صادرات این خودروها به دلیل تحریمها و نبود امکان نقلوانتقال رسمی ارز، به سختی و بهصورت چمدانی به کشور منتقل میشود.
نگاهی به بازار خودرو در ۱۰۰ روز اول دولت رئیسی
چه خودروهایی صادر میشوند؟
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان در گفتوگو با «بورسان» درباره خودروهای صادراتی ایران میگوید: «ایرانخودرو و سایپا بهعنوان دو خودروساز اصلی کشور هم خودروهای ارزانقیمت و هم خودروهای گرانقیمت خود را به دیگر کشورها صادر میکنند. خودروسازی ایرانخودرو، تارا، دنا و سمند سورن را برای صادرات هدفگذاری کرده و خودروسازی سایپا نیز صادرات تیبا را در برنامه دارد و نمونههایی از خودروی شاهین نیز برای بازاریابی به برخی کشورها صادر شده است. این خودروها استانداردهای اروپایی را پاس میکنند.»
از او درباره استاندارد خودروهای صادراتی میپرسم. او با اشاره به استانداردهای ۸۵ گانه خودرو در ایران ادامه داد: «براساس استانداردهای شورای عالی استاندارد، خودروهای ایرانی باید استانداردهای ۸۵گانه که به استانداردهای اروپایی معروف هستند را پاس کنند. خودروهای جدید ایرانخودرو و سایپا مانند تارا و شاهین این استانداردها را بهصورت کامل پاس میکنند. سایر خودروها نیز به این مرز نزدیک هستند و این استانداردها را تا اندازه زیادی رعایت میکنند.»
بازگشت چمدانی ارز صادراتی
با این حال باز هم به یک مشکل مهم برمیخوریم. خودروسازها چگونه ارز صادراتی خود را به کشور برمیگردانند؟ نعمتبخش در این زمینه میگوید: «بازگشت ارز حاصل از صادرات این خودروها به سختی وارد کشور میشود. چندی پیش که با مدیر صادرات یکی از این شرکتها که صحبت میکردم اعلام کرد که مجبور هستند که به دلیل نبود امکان نقلوانتقال پول در کشور، تمامی پول حاصل از فروش این خودروها را با چمدان وارد کشور کنند. البته راهحل تهاتر کالا نیز وجود دارد، اما رقم این صادرات در اندازهای نیست که به تهاتر کالا روی بیاورند.»
چقدر خودرو میتوانیم وارد کنیم؟
نکته جالبی که از این آمار بدست میآید مربوط به طرح مجلس برای واردات خودرو است. ماده ۴ طرح آزادسازی واردات خودرو تأکید دارد که اگر بخواهیم خودرویی وارد کشور کنیم، باید در برابر آن حتما صادراتی صورت گیرد. براساس محاسبهای ساده اگر در هفت ماه نخست امسال صادرات خودرو برابر با ۵۸ میلیون دلار باشد، یعنی ماهانه ۸.۳ میلیون دلار و در واقع میتوان گفت که این امکان وجود دارد که دو خودروساز ایران تا پایان سال کمی بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات خودرو داشته باشند. اگر در نظر بگیریم که میانگین قیمت خودروهای وارداتی به کشور ۲۰هزار دلار است، میتوان با ارزش صادرات خودروهای داخلی به این ۱۲ کشور، پنج هزار خودرو یا معادل آن لوازم یدکی خودرو وارد کشور کرد.
در ممنوعیت واردات خودرو به کشور، این پتانسیل میتواند انگیزه خوبی برای تولیدکنندگان لوازم یدکی و خودروسازها باشد تا به فکر آن باشند تا از فرصت واردات خودرو در انحصار خود بهرهمند شوند و این همان چیزی است که به انحصار جدید در صنعت خودروسازی شهره شده است.
با این حال خودروسازان میتوانند از این فرصت، درست بهرهمند شوند و با افزایش کیفیت خودرو برای دریافت استانداردهای اروپایی، صادرات را افزایش داده و در مقابل قطعات خودرو وارد کشور کرده و تیراژ خودرو در ایران را افزایش دهند که تبعا میتواند به کاهش قیمت خودرو در بازار نیز منتهی شود.
چقدر خودرو و لوازم یدکی صادر کردیم؟
سیدروحاله لطیفی، سخنگوی گمرک امروز خبر داد که کشورمان در هفت ماه نخست امسال، ۵۸ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۷۳۳ دلار خودرو و لوازم یدکی صادر کرده است که هفت میلیون و ۲۱۷ هزار و ۲۶۵ دلار آن مربوط به صادرات انواع خودرو به ۱۲ کشور بوده است.
وی افزود: از این میزان یک میلیون و ۱۰۴ هزار و ۴۸۴ دلار مربوط به صادرات خودروهای تا ۱۵۰۰ سی سی بوده است که به هشت کشور صادر شده و آذربایجان با خرید ۹۷۱ هزار و ۸۹۸ دلار در صدر خرید قرار دارد و کشورهای چین ، اسپانیا ، روسیه ، سنگال ، اوکراین ، عراق و ترکیه در رتبههای بعدی هستند.
همچنین ارزش صادرات خودروهای ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ سی سی در این مدت 449هزار و 124 دلار بود که به ۶ کشور عراق با ۲۷۴ هزار و ۲۲۵ دلار، سنگال با ۶۳ هزار و ۶۰ دلار، اسپانیا با ۴۰ هزار و ۱۹۸ دلار، روسیه با ۳۴ هزار و ۷۲۵ دلار، تایوان با ۳۳ هزار و ۷۵۲ دلار و امارات با سه هزار و ۱۶۴ دلار صادر شد. ۱۶ هزار و ۵۰۰ دلار خودروهای دو هزار تا ۲۵۰۰ سی سی هم به کشور آذربایجان صادر شد.
توقف صادرات به آذربایجان شایعه است؟
اعلام نام آذربایجان در این لیست هفت ماهه این پرسش را مطرح میکند که آیا توقف صادرات به آذربایجان صحت ندارد؟ نعمتبخش در این رابطه به «بورسان» گفت: «این آمار هم توقف صادرات به آذربایجان را رد میکند. حتی مدیر صادرات یکی از خودروسازها که در بازار آذربایجان حضور دارند به ما اعلام کرد که ما کماکان در این کشور خودرو تولید میکنیم و به بازار عرضه میکنیم و توقف صادرات به این کشور شایعه است.»
صادرات خودروهای دیزلی به سه کشور
سخنگوی گمرک در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص صادرات خودروهای دیزلی یا نیمهدیزلی توضیح داد: در هفت ماه نخست امسال چهار میلیون و ۷۳۹ هزار و ۳۳۲ دلار خودروی نیمه دیزلی و دیزلیِ دوهزار و ۵۰۰ تا سه هزار سی سی به عراق صادر شده و تایوان نیز ۸۰ هزار دلار خودروی نیمه دیزلی ۱۵۰۰ سی سی تا دو هزار سی سی از ایران واردات داشته، روسیه نیز هزار و ۹۲۹ دلار از این نوع خودرو از ایران خریداری کرده است.
لطیفی افزود: ۸۲۵ هزار و ۸۹۶ دلار خودروهای حمل کالا و متفرقه نیز توسط کویت (۱۴۸ هزار دلار)، ونزوئلا (۶۷۲ هزار دلار) و دیگر کشورها پنج هزار و ۸۹۶ دلار از کشورمان خریداری شد.
چقدر لوازم یدکی صادر کردیم؟
سخنگوی گمرک در خصوص صادرات لوازم یدکی خودرو رو نیز توضیح داد: در هفت ماه نخست امسال ۵۱ میلیون و ۱۹۰ هزار و ۴۶۸ دلار لوازم یدکی خودرو صادر شد که ۱۴ میلیون و ۲۰۲ هزار و ۳۰۵ دلار مربوط به بدنه خودرو، سه میلیون و ۸۴۹ هزار و ۴۲۵ دلار اجزا و قطعات مربوط به بدنه، سه میلیون و ۱۹۰ هزار و ۳۲۶ دلار محور خودرو، دو میلیون و ۵۸۴ هزار و ۹ دلار انواع رادیاتور، دو میلیون و ۹۷ هزار و ۲۱۷ دلار چرخ دنده و بازوهای انتقال نیرو، یک میلیون و ۷۷۵ هزار و ۱۲۹ دلار کمک فنر،۸۵۰ هزار و ۶۶ دلار انواع چرخ و قطعات، ۶۴۲ هزار و ۴۹۲ دلار اجزا و قطعات تریلرها بود.
وی افزود: ۴۵۹ هزار و ۲۴۱ دلار سیبک و قطعات آن، ۳۸۵ هزار ۳۲۶ دلار دسته موتور و قطعات، ۳۷۲ هزار و ۲۳ دلار چراغ، لامپ و راهنما، ۳۰۴ هزار و ۸۱۵ دلار لنت ترمز ۲۶۹ هزار و ۴۶۶ دلار کاسه و دیسک ترمز، ۲۴۹ هزار و ۷۲دلار انواع سپر، ۲۳۰ هزار و ۵۷۴ دلار انواع اگزوز و قطعات، ۱۵۶ هزار و ۲۸۲ دلار انواع کمربند ، ۳۳ هزار و ۲۴۵ دلار جعبه دنده، ۳۰ هزار و ۳۶۰ دلار اجزا و قطعات کلاچ و ۲۰ هزار و ۴۹۸ دلار صندلی خودرو در این مدت به کشورهای دیگر صادر شد.
همچنین ۱۹ میلیون و ۱۲۹ هزار و ۹۳۵ دلار سایر اجزا و قطعات دیگر مرتبط با خودرو نیز در این مدت صادر شده است.