خبرنامه اقتصاد ایران - شنبه اول مرداد ۱۴۰۱

رکورد ۲۷ ساله تورم شکست

رکورد ۲۷ ساله تورم شکست
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • 1 پسندیدن

پس‌لرزه‌های حذف ارز ۴۲۰۰ در تیر

داده‌های تورمی تیر ۱۴۰۱ نشان می‌دهد در یک ماه اخیر کالاها به صورت میانگین ۴.۶ درصد افزایش قیمت داشته‌اند که همچنان اصلی‌ترین عامل گرانی در تیر ماه رشد قیمت کالاهای مربوط به ارز ۴۲۰۰ است که شامل گوشت، تخم‌مرغ، شیر و لبنیات بوده است. نکته جالب توجه آن است که رشد قیمتی اجاره‌بها دومین عامل اساسی رشد نسبتا بالای قیمت‌ها در یک ماه اخیر بوده است. انتظار می‌رود اثرات شوک قیمتی حذف ارز ترجیحی در ماه‌ بسیار کمتر شود، اما همچنان انتظارات تورمی که خود را در تورم مسکن نشان می‌دهد و آثار کسری بودجه دولت تا پایان سال تهدیدهایی برای افزایش تورم یا حداقل باقی‌ماندن آن در سطح بالای فعلی هستند.

بازارها دوباره مغلوب تورم شدند

با رسیدن دومین ماه از تابستان، بورسان در گزارشی به بررسی کارنامه بازارها در تیر ۱۴۰۱ پرداخت. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حالی که بازار رمزارزها بیش‌ترین بازدهی را در این یک ماهه ثبت کرده است، بورس تهران و سکه امامی بیشترین ریزش را در میان گزینه‌های سرمایه‌گذاری موجود تجربه کرده‌اند. لازم به ذکر است که نرخ تورم ماهانه تیر ۴.۶ درصد عنوان شده، که در این صورت باید گفت در این ماه هم تمامی بازارهای داخلی از تورم جا مانده‌اند.

کشورهایی که دغدغه ایلان ماسک را برطرف می‌کنند

در ماه ژوئیه بعد از اینکه معلوم شد ایلان ماسک صاحب دو قلو شده و تعداد فرزندانش را به ۹ بچه رسانده حاشیه هایی برای او به وجود آمد و او در جواب توئیت کرد که فروپاشی نرخ زاد و ولد بزرگترین خطری است که تمدن بشری تا امروز با آن مواجه بوده است. آیا این دغدغه آقای ماسک درست است؟ آمارهای سازمان ملل حرف دیگری دارند. این آمارها می گویند که اگرچه نرخ زاد و ولد در حال کاهش است و جمعیت بعضی کشورها در حال کم شدن است. با این وجود تعداد انسان‌ها روی کره زمین در ۱۵ نوامبر به ۸ میلیارد نفر خواهد رسید و این رقم تا اواسط دهه ۲۰۸۰ تا حدود ده و نیم میلیارد نفر بالا خواهد رفت و تا پایان قرن همان جا باقی خواهد ماند اما سوال اساسی این است که کدام کشورها در حال رقم زدن چنین رشدی هستند؟

سیگنال طلا و مس به آینده اقتصاد جهانی

مدت‌هاست که پس از ایجاد تورم در اقتصادهای توسعه یافته دنیا، بانک‌های مرکزی و در صدر آن‌ها فدرال رزرو، شروع به اتخاذ سیاست‌های انقباضی کرده‌اند و نرخ بهره در آمریکا طی سه مرحله افزایش به ۱.۷۵ درصد رسیده و بانک مرکزی اتحادیه اروپا نیز با یک افزایش ۰.۵ درصدی پس از ۱۱ سال در تلاش برای کنترل تورم کشورهای حوزه یورو است. همین اقدامات باعث شد که بازارهای مالی و کالایی دنیا با کاهش نسبتا شدیدی مواجه شوند که نگرانی بابت ایجاد یک رکود اقتصادی را افزایش داد. هرچند که آمارهای بیکاری به عنوان یکی از نشانه‌های شروع رکود در ماه‌های گذشته وضعیت خوبی را پشت سر گذاشته‌اند،‌ اما نگاهی به روندهای گذشته نشان می‌دهد که شروع رکود اقتصادی به مرور و با تاخیر زمانی خود را در پارامترهای اقتصاد کلان نشان می‌دهد. در این بین اما یک شاخص دیگر وجود دارد که از آن برای سنجش سلامت اقتصاد جهانی استفاده می‌شود.

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر