معدنیها با تقابل دو غول کامودیتی میتازند
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
بورسان-سروش بهرامی : زغالسنگ دریایی در میان افزایش تقاضا به یک برنده بیصدا در میان کامودیتیهای حوزه انرژی تبدیل شده است.
زغال حرارتی مورد استفاده در نیروگاهها و زغال ککشو که در تولید فولاد بکار میرود در ماههای اخیر به شدت افزایش قیمت یافتهاند و در هر دو مورد اصلیترین عامل، چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده، واردکننده و مصرف کننده سوخت در جهان بوده است.
دو اصل اساسی برای نفوذ چین در بازارهای زغال سنگ دریایی در آسیا وجود دارد، اول تقاضای قوی همزمان با بازگشت و بهبود اقتصاد چین از پاندمی کرونا و دوم سیاست پکن در ممنوعیت واردات از استرالیا. هر دوی این عناصر در قیمتها منعکس شده و زغالسنگ حرارتی کیفیت پایین اندونزی بیشترین بهره را از این رویکرد کسب کرده است.
میزان واردات چین از استرالیا از سطح حدود 7 تا 8 میلیون تن در ماه به عدد صفر کاهش یافته که ناشی از ممنوعیت غیر رسمی پکن است که در اواسط سال گذشته اعمال شد.
مشتریهای جدید زغالسنگ استرالیا
اگرچه استرالیا به عنوان دومین صادرکننده بزرگ زغالسنگ حرارتی و بزرگترین تولیدکننده زغال ککشو ممکن است بازار چین را از دست داده باشد اما توانسته گزینههای دیگری برای صادرات پیدا کند و قیمت زغالسنگ آن نیز به شدت در حال رشد است.
زغالسنگ حرارتی کیفیت بالا با ارزش انرژی 6000 کیلوکالری بر کیلوگرم در بندر نیوکاسل به 135.63 دلار در هر تن رسیده که بالاترین سطح در 10 سال گذشته است و فقط در دو ماه گذشته بیش از نیمی از این رشد را تجربه کرده است. این گرید زغال سنگ عمدتا توسط ژاپن، کره جنوبی و تایوان خریداری می شود که بعد از چین و هند، مهم ترین واردکنندگان زغال سنگ در آسیا محسوب می شوند.
این 3 کشور در ماه ژوئن 14.77 میلیون تن انواع زغال سنگ را از استرالیا وارد کردند که از 17.05 میلیون تن در ماه May امسال کمتر است اما همچنان از 12.46 میلیون تن در ماه ژوئن سال 2020، افزایش شدید داشته است.
اما منجی اصلی زغالسنگ استرالیا هند است که در ماه ژوئن رکورد واردات را شکست و 7.52 میلیون تن زغالسنگ از استرالیا وارد کرد درحالی که در ماه May حجم واردات آن 6.61 میلیون تن و در ماه ژوئن سال گذشته تنها 2.04 میلیون تن بوده است. هند تمایل به خرید زغال سنگ حرارتی عیار متوسط از استرالیا دارد.
به طور کلی نقش چین در روند فعلی افزایش قیمت زغالسنگ آشکار است چراکه تقاضای شدید این کشور موجب افزایش بهای زغالسنگ اندونزی شد و ممنوعیت واردات این کشور از استرالیا سبب شده جریان تجاری در آسیا تغییر کند.
عطش چین به سنگآهن استرالیا
تشدید تنشهای سیاسی بین کانبرا و پکن نیز نتوانست از عطش چین به سنگآهن استرالیا بکاهد.
چین در سال 2005 حدود 10 درصد از صادرات کالاها و خدمات استرالیا را به خود اختصاص داده بود و بعد از ژاپن قرار داشت اما در سال جاری این سهم به بالای 35 درصد صعود خواهد کرد.
وزارت صنعت استرالیا پیشبینی کرده که صادرات سنگآهن از 103 میلیارد دلار در سال مالی 2020 و به 149 میلیارد دلار در سال مالی 2021 برسد چرا که قیمتها به طرز بیسابقهای رشد کرده و در کنار آن شاهد رشد حجم صادرات نیز هستیم. اما این نهاد انتظار دارد در سال مالی 2023 شاهد افت حجم و ارزش صادرات سنگآهن استرالیا و ثبت ارزش 113 میلیارد دلاری در این بخش باشیم.
فروش سنگآهن به فولادسازان چینی در ماه ژوئن 20 درصد افزایش یافت و ارزشی بالغ بر 12.6 میلیارد دلار را رقم زد که 75 درصد کالاهای صادراتی به چین را تشکیل میدهد.
وزارت صنعت استرالیا گفت: افزایش قیمتها نشاندهنده تقاضای بالای محصولات فولادی در چین و سایر اقتصادهای پیشرفته است زیرا روند بهبود جهانی همچنان با خروج از بحران پاندمی کرونا تسریع میشود.این نهاد میافزاید: همانطور که کارخانههای چینی از تقاضای روز افزون محصولات فولادی بهره میبرند، این فشار تقاضا به موادی نظیر سنگآهن نیز سرازیر شده است.
استرالیا بیش از نیمی از سنگآهن جهان را تامین کرده و پس از آن برزیل با سهم 20 درصدی قرار دارد. با این حال مسائل اخیر در برزیل باعث محدودیتهایی در عرضه شده و قیمتها را به بالای 200 دلار در هر تن رسانده است.
چالش عرضه در برزیل؛ تسلط استرالیا بر بازار
تسلط استرالیا بر بازار سنگآهن همزمان با چالشهای عرضه در برزیل که انتظار نمیرود تا اواخر سال 2022 نیز به طور کامل حل شود سبب شده شانس چین برای تغییر مراکز خرید سنگآهن کم شده و چین گزینههای کمی برای فرونشاندن و تعدیل عطش و اشتیاق فولادسازان خود داشته باشد.
چین همچنین به دنبال منابع جایگزین سنگآهن میگردد، اگرچه هنوز راهی طولانی تا این هدف بزرگ دارد.