یک میلیون و 200 هزار دوز واکسن از چرخه تولید خارج شد
چند دوز واکسن برکت تاکنون تولید شده؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
در این گزارش با بازخوانی اظهارات مسئولین و مدیران تولید واکسن برکت و کنار هم گذاشتن این وعدههای به این جمعبندی میرسیم که چه مقدار واکسن برکت تولید شده و وعده نهایی تولید واکسن چقدر است؟ آیا ممکن است بخشی از این واکسنها در روند تولید آسیب دیده و از چرخه خارج شده باشند؟
بورسان : اعلام اینکه وزارت بهداشت تنها 320 هزار دوز واکسن برکت دریافت کرده با همهمه زیادی همراه شده و سوال بسیاری از مردم این است چرا حالا که مجوز اضطراری تزریق واکسن کوو ایران برکت بعد از فشارهای زیاد صادرشده، خبری از واکسن نیست!
در این گزارش با بازخوانی اظهارات مسئولین و مدیران تولید واکسن برکت و کنار هم گذاشتن این وعدههای به این جمعبندی میرسیم که چه مقدار واکسن برکت تولید شده و وعده نهایی تولید واکسن چقدر است؟ خلاصه اظهارات نشان میدهد:
تولید برکت از کی آغاز شد؟
شرکت دارویی برکت تا کنون وعدههای بسیاری در خصوص ظرفیت تولید داده است. اولین وعده را 25 اسفند؛ محمد مخبر، مدیرعامل بنیاد برکت همزمان با آغاز فاز دوم کارآزمایی بالینی داد. مخبر در آن زمان گفت: صنعتی سازی و تولید انبوه واکسن «کوو برکت ایران» با ظرفیت 3 میلیون دوز در ماه از امروز آغاز شد. مرحله دوم این کار با ظرفیت تولید ماهانه 12 تا 15 میلیون دوز تا پایان خرداد ماه سال آینده آغاز خواهد شد.
رد مشکل در خط تولید برکت
با این حال در 21 فروردین؛ محمدرضا ظفرقندی، رئیس نظام پزشکی کشور از مشکل در خط تولید واکسن برکت خبر داد و گفت: واکسن برکت که قرار بود تا آخر بهار آماده شود، با مشکلاتی رو به رو شده است که دیرتر آماده خواهد شد.
فردای آن روز جلیلی مسئول طرح تولید واکسن در ستاد اجرایی فرمان امام اظهارات ظفرقندی را رد کرد و گفت: تمام مراحل تولید صنعتی و نیمهصنعتی این واکسن طبق پیشبینی قبلی درحال انجام است و همانطور که قول داده بودیم، در بهار امسال ظرفیت تولید نیمهصنعتی واکسن را به ۳ میلیون دوز در ماه خواهیم رساند. در کنار تولید ۳ میلیون دوز واکسن در خط تولید نیمه صنعتی، خط صنعتی هم با ظرفیت ۱۲ تا ۱۵ میلیون دوز در ماه از تابستان ۱۴۰۰ به بهره برداری خواهد رسید و تولیدات این خط به این ظرفیت افزوده میشود.
واردات خط تولید 30 میلیون دوزی
15 اردیبهشت؛ مهرداد جمال ارونقی معاون گمرک از ورود بزرگترین محموله تجهیزات خط تولید واکسن کرونا به فرودگاه امام خمینی (ره) خبر داد و گفت: این محموله خط تولید واکسن تکمیل کننده تجهیزات قبلی است و می تواند در مجموع به تولید ۳۰ میلیون دوز واکسن در ماه منتهی شود.|ایسنا
رونمایی از تولید 300 هزار دوز
21 اردیبهشت؛ مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام از تولید 300 هزار دوز واکسن این شرکت رونمایی کرد و گفت: تولید واکسن کوو ایران برکت تا شهریور ماه امسال به رقمی بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون دوز خواهد رسید.|ایرنا
چند دوز برکت آماده تحویل است؟
در حالی که خط صنعتی تولید برکت میانه اردیبهشت وارد شد، اما اعلام شد که خط تولید فرعی این واکسن در حال تولید است. اظهارات مدیران این شرکت نشان میدهد که تا پایان خرداد حدود 3 میلیون دوز واکسن تولید شده است.
به طوریکه در 4 خرداد؛ مخبر اعلام کرد: ۸۰۰ هزار تا یک میلیون دوز تولید شده است و به دلیل اینکه هنوز اجازه مصرف عام داده نشده ما سرعت را کمی کم کردیم. ظرف یک تا ۱.۵ ماه آینده ۴ تا ۵ میلیون دوز واکسن تحویل میدهیم.|ایسنا
12 خرداد؛ مخبر مجددا گفت: قرار بود که میزان تولید واکسن «کوو ایران برکت» تا پایان خرداد به ۳ میلیون دوز برسد. هم اکنون ۱,۵ میلیون دوز آن آماده تحویل بوده و تا پایان موعد به هدف گذاری تعیین شده دست پیدا خواهیم کرد. در تیر ماه ۸ میلیون دوز، در مرداد ۱۲ میلیون دوز و در شهریور به ۲۰ الی ۲۵ میلیون دوز واکسن تولید خواهد شد. به عبارت دیگر تا پایان شهریور حداقل ۵۰ میلیون دوز واکسن خواهیم ساخت.
24 خرداد؛ مدیر اجرایی مطالعات بالینی واکسن تولیدی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) گفت: با آغاز تولید از ابتدای خرداد تاکنون حدود سه میلیون دوز واکسن تولید شده است و از تیرماه با راهاندازی خط تولید جدید، ماهانه ۱۱ میلیون دوز واکسن تولید خواهد شد.|ایرنا
برسر واکسنهای برکت چه آمده است؟
با این حال آخرین خبرها حاکی از آن است نهایتا 400 هزار دوز واکسن به وزارت بهداشت تحویل داده شده است.
البته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا میزان واکسن تحویلی به وزارت بهداشت را روز جمعه 320 هزار دوز اعلام کرد. اما مینو محرز آن را 400 هزار دوز دانست. حجت ملکی، مسئول روابط عمومی ستاد اجرایی فرمان امام نیز در توئیتر خود نوشت: هر واکسن پس از تولید و پر کردن ویالها دو هفته فرایند کنترل کیفیت دارد که 400 هزار دز از این مرحله عبور کردهاند.
هر دز واکسن دو هفته فرایند کنترل کیفیت دارد، 360 هزار دوز واکسن تحویل وزارت بهداشت شده است.40 هزار دز نیز از پنجشنبه گذشته آماده تحویل است.هر دز واکسن دو هفته پس از تولید آماده تحویل به وزارت بهداشت است.
بنابراین نهایتا 400 هزار دوز تا کنون به وزارت بهداشت تحویل داده شده که با مقدار 3 میلیون دوز تولید شده در اواخر خردادماه فاصله زیادی دارد.
در این میان اما این گمانه مطرح است که بخشی از واکسنها در فرایند پرکردن ویال خراب شدهاند. این شائبه از آنجا شکل گرفت که دیروز حجت ملکی در پاسخ به برخی از انتقادات که میگفتند چرا حدود 20 روز پیش میزان تولید واکسن را 4 میلیون دوز اعلام کردی اما حالا از آن 4 میلیون دوز خبری نیست، نوشت: «اینکه بعد از تولید در مرحله پر کردن ویالها مشکلی ایجاد شود و بیش از یک میلیون و 200 هزار دوز واکسن از خط تولید خارج شود مشکلی است که به دلیل تازه تاسیس بودن خط تولید ممکن است ایجاد شود.
البته ملکی این توئیت را بعدا پاک کرد.

وعده نهایی چقدر است؟
اما وعده نهایی تولید واکسن توسط مسئولین برکت ارقام قابل توجهی است.
در 27 خرداد؛ مخبر در نامه به رهبر انقلاب نوشت: دو خط تولید پیشرفته صنعتی در مدت کمتر از ۶ ماه و با عبور از موانع متعدد بینالمللی و تحریمی راهاندازی شده که ظرفیت این دو خط مجموعاً بیش از ۲۵ میلیون دُز در ماه و ۳۰۰ میلیون دُز در سال خواهد بود. همانطور که در گزارش تقدیمی قبلی به استحضار رسید، میزان تولید تجمیعی این واکسن تا پایان شهریور ماه بیش از ۵۰ میلیون دُز خواهد بود.|مهر
با این حال 11 تیرماه؛ رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد که از شهریور ماه، حدود یک میلیون دوز واکسن اسپوتنیک، یک میلیون دوز واکسن پاستور و 7 میلیون دوز واکسن برکت به دست ما خواهد رسید. این رقم جداقل یک چهارم رقم اعلامی از سوی برکت است.
با این حال در 12 تیرماه رئیس فرماندهی امام همچنان وعده 50 میلیون دوز واکسن را تکرار کرده است. حالا باید دید تا پایان شهریور این مجموعه میتواند 50 میلیون دوز واکسن تحویل وزارت کشور بدهد یا خیر؟