- اشتراکگذاری
- 💜6
- 👁️501
- 💬0
بورسان: در برنامه زنگ پایان چهارشنبه ۵ آذر ۹۹، مرتضی کلهری به بررسی و مقایسه رشد ۱۲ سهم اعم از گروه زراعت، دارویی و همچنین مسکن و انبوهسازی پرداخت. چند شرکت در گروه زراعت بهعنوان صنعت تازهوارد مورد بررسی قرار گرفتند برخلاف سایر گروهها که هماهنگ با هم رشد یا نزول میکنند، هر یک بازی خود را داشته و هر از گاهی خلاف جهت یکدیگر حرکت کردهاند.
براساس گزارشهای ماهانه کدال، برخی شرکتهایی که بورس آنها وابستگی به دلار و نرخهای جهانی دارد، بهویژه در حوزههای اوره، متانول، پتروشیمیها، فلزات و حتی شمشسازها، گزارشهای خوبی ارائه دادهاند. به نظر میرسد گزارشهای سه ماهه این شرکتها نیز مطلوب باشد، زیرا نرخ دلار نیما اکنون در محدوده ۲۵ تا ۲۶هزار تومان به ثبات رسیده است.
در بررسی گروه زراعت، در این گروه از نیمه دوم ۹۷ و کل سال ۹۸، عرضههای اولیه بسیاری وجود داشت و در این مدت نیز بسیار مورد توجه بازار قرار گرفتند. دامنه نوسان برخی از سهمها در این گروه افزایش یافته و به ۱۰ رسیده، بهویژه سهمهای مربوط به بنیاد مستضعفان که چنین تجربهای را در مدت اخیر بازار داشتند. نمادهای صنعت زراعت، چند خبر مثبت را نیز تجربه کردند. بهعنوان نمونه نرخ شیر درب کارخانه قرار است با نرخ ۴۵۰۰ تومان به فروش برسد. همچنین نرخ گوشت داخلی تولیدی این گروه با گوشت وارداتی زیاد بوده و سبب شده تا پتانسل افزایش قیمت گوشت را هم تجربه کنند. این اخبار مثبت موجب شد نقدینگی بازار به سمت نمادهای گروه زراعت هدایت شود. علاوه بر اینکه این گروه، شرکتهای کوچک با سهام کمتری دارد که همین مسئله باعث میشود، به نسبت شرکتهای بزرگی که نیازمند پولهای سنگینتر هستند، صفهای بلندتری را داشته باشند. در بررسیها، اکثر این شرکتها نسبت به نرخ دلار رشدهای بالایی داشتند که نشاندهنده بازدهیهای قابل توجه آنها بود.
زپارس: این سهم تا ۵۳درصد ریزش را نسبت به نقطه اوج خود تجربه کرد، اما رشد آن در طول یکسال به ۱۴۳درصد نیز رسیده بود. این سهم از ابتدای سال ۹۹ تاکنون نیز ۳۷درصد رشد داشته است که نشان میدهد اگر کسی از ابتدای سال ۹۹، این سهم را خریداری کرده به نسبت دلار که در سال جاری تقریبا ۱۰۰درصد رشد کرده، چیزی عائد او نمیشد. با این حال، ارزش سهم زپارس نسبت به مهر ۹۶، تقریبا ۱۰.۸ برابر شده است. این رشد در اندازهای عجیب است که سوال میشود چه اتفاقی در این شرکتها در حال رخ دادن است که اینچنین رشد میکنند؟ و این هشدار ایجاد میشود که شاید از این پس، ریسک آن برای ما بهصرفه نباشد. این سهم در بازه طولانی در انتظار تجدید ارزیابی زمینهای این شرکت بود و اخباری در شبکههای مجازی دست به دست میشد که نشان میداد اراضی بسیاری دارد.
زشگزا: این سهم نسبت به رشد نرخ ارز، ۸.۵برابر رشد داشته است. البته عرضه اولیه این سهم در نیمه دوم سال ۹۷ بود که نرخ دلار را نیز در همان زمان در نظر گرفتم. نکته جالب آن است که این سهم علاوه بر جبران ریزشی که در این مدت داشته، ۲۶درصد نیز رشد نسبت به سقف خود در اوایل تابستان را تجربه کرده است. این سهم از ابتدای امسال ۲۵۳درصد، یعنی حدود ۷۰درصد بیشتر از شاخص رشد کرده است. رشد یکساله آن نیز ۳۱۲درصد بود.
زقیام: این سهم نیز ۵.۸برابر دلار، رشد کرده است. ریزش ۱۳درصدی آن در قیاس با رشد ۱۱۶درصدی از ابتدای سال و رشد ۳۵۶درصدی یکساله، نشان میدهد که چندان هم ریزش خاصی نداشته است.
دشیمی: این سهم در گروه دارویی، نسبت به دلار ۴.۵برابر شده و تنها ۱۶درصد ریزش را تجربه کرده که بسیار اندک است و نشان میدهد مورد توجه بازار بوده است. دشیمی در بین گروه دارویی، نسبت با ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافتی برای مواد اولیه به نسبت بهای تمام شده، بسیار بالاست و ماده موثره و ماده اولیه داروها را از هند و چین وارد میکنند که نشاندهنده آن است که این شرکت، پتانسیل خوبی دارد، زیرا جهش آن نیز بهواسطه تغییر ارز ۴۲۰۰ به نیمایی بوده است. به همین دلیل هر از چندگاهی مورد توجه بازار قرار میگیرد. رشد ۸۴ درصدی از ابتدای سال و رشد ۱۵۴درصدی در طول یکسال نشان میدهد که دشیمی هم مانند سایر داروییها، سال ۹۸ خوبی داشته است.
زفکا: این سهم در گروه دامداری، نسبت به دلار ۴.۲برابر شده است. ۳۴درصد ریزش این سهم نشان میدهد که تقریبا پا به پای شاخص افت کرده است. رشد این سهم از ابتدای سال ۹۹، ۵۰درصد بوده که رشد چندان جذابی نیست، اما رشد ۱۵۳درصدی آن در یک سال، عدد معقولی است و اگر کسی از زمان عرضه اولیه این سهم را نگه میداشت، رشد خوبی را تجربه میکرد.
زدشت: این سهم نیز ۳.۷برابر دلار، رشد داشته، اما ۴۰درصد ریزش را هم تجربه کرده است. ۲۳۴ درصد نسبت به ابتدای سال و ۳۵۳درصد رشد یکساله، رشدهای بسیاری خوبی برای زدشت به شمار میرود. نوسان و حرکت گروهی بین سهمهای گروه زراعت بالاست، زیرا برخلاف گروههای دیگر که باهم رشد یا افت میکنند، به نظر میرسد هر سهم، بازی خود را دارد و به سبک بازیگر و اتفاقات خاص خود، حرکت میکند.
زماهان: انتظار داریم این سهم پس از گرانی مرغ، وضعیت خوبی داشته باشد. زماهان ۳.۶برابر دلار رشد کرده، اما ۴۶درصد ریزش را هم داشته است. این سهم از ابتدای سال جاری، ۱۴درصد رشد داشته و رشد آن طی یک سال گذشته ۷۴درصد بوده است که انتظار داریم رشد بیشتری را تجربه کند.
زمگسا: این سهم که یک زمان، توجه زیادی را به خود جلب کرده بود، تنها ۲.۱برابر دلار رشد کرده است. ریزش۴۱ درصدی آن نشان میدهد افت سنگینی داشته است. نکته آن است که سهمی که کوچک باشد و با پول کم، رشد را تجربه کند، از آنطرف هم با جو منفی، با شدت بیشتری ریزش خواهد کرد. رشد ۷۵درصدی از ابتدای سال و رشد ۸۷درصدی یکساله آن نیز چنگی به دل نمیزند.
ثعمرا: این سهم در گروه مسکن و انبوهسازی، نسبت به دلار ۱.۴برابر شده است. ثعمرا با وجودیکه هراز چندگاهی از پروژههای جدید خود رونمایی میکند و انتظار میرفت که رشد داشته باشد، ۶۳درصد ریزش داشته که عدد بسیار سنگینی است و احتمالا کسی که این سهم را در اوج خریده، ممکن است نتواند آن را جبران کند. با این حال، ۳۷۸درصد رشد یکساله آن نشان میدهد که این سهم در کنار همگروهیهای خود در سال ۹۸، روزهای درخشانی را داشته است، اما از ابتدای ۹۹، چندان جذاب نبود.
سیمرغ: این سهم بهعنوان عرضه اولیه، ۱.۲برابر دلار رشد داشته است و برخلاف برخی سهام گروه زراعت که رشد خوبی داشتند، ریزش ۵۸درصدی داشت. رشد ۳۹درصدی از ابتدای سال و رشد ۴۱درصدی یکساله سیمرغ هم نشان میدهد که رشد جذابی را برای سهامداران خود به همراه نیاورده است. این سهم نوسان بسیاری بالایی داشت و هرازچندگاهی داغ میشد و بعد از آن، با شدت سقوط میکرد که نشان میدهد هنوز پتانسیلهای این شرکت در بازار سرمایه، کشف نشده است.
ثمسکن: این سهم در گروه مسکن و انبوهسازی نیز، ۵۴درصد ریزش را تجربه کرد. این سهم برابر دلار رشد داشته و ۴۶درصد رشد را نسبت به ابتدای ۹۹ در کارنامه دارد. همچنین رشد ۲۲۵درصدی یکساله را نیز تجربه کرده است.
ثتران: این سهم هم در گروه مسکن و انبوهسازی، با وجود رشد ۰.۹ برابری دلار، ۵۹درصد ریزش را تجربه کرد. این سهم و همینطور ثمسکن بر سر پروژههایشان بارها بر سر زبانها آمدند، اما همانند همگروهیهای خود ریزش بالایی را در کارنامه خود ثبت کردند. ثتران نسبت به ابتدای سال ۹۹، ۱۶درصد ریزش داشته، این در حالی است که این سهم، رشد یکساله ۱۶۶درصدی را تجربه کرده بود. این موضوع نشان میدهد که اگر فردی ثتران را از ابتدای سال انتخاب میکرد، نه تنها از رشد دلار عقب میماند، بلکه حتی در سهم ریالی آن نیز زیان میکرد که اتفاق عجیبی است.
این کارشناس یادآور میشود که کمتر از ۱۰درصد شرکتها نسبت به بازدهی دلار در سال ۹۲، رشد کمتری را تجربه کردهاند.
علیرضا پورغلامعلی نژاد
علیرضا پورغلامعلی نژاد