بورسان: تبیین اشتباه در مسئله آب، راهکارهای حل آن را پیچیده میکند. برخی مقصر مسئله آب در کشور را بخش کشاورزی میدانند و گاهی انگشت اتهام به سوی سدسازی در کشور نشانه میرود. این در حال است که چنین مقوله میانبخشیای مقصری واحد ندارد و ریشه آن را باید در «سیاست» و حکمرانی جستوجو کرد.
در دو قسمت قبلی برنامه میراث سده بر این موضوع تأکید شد که مسئله «آب» میانبخشی است و نمیتوان تنها با دید اقتصادی، اجتماعی یا سیاسی به آن نگاه کرد.
این موضوع مورد واکاوی قرار گرفت که چطور مجموعهای از عوامل سبب شد تا «بازی اجتماعی-اقتصادی، فرهنگی و سیاسی هزاران ساله آب» در ایران بههم بریزد.
در قسمت دوم این برنامه تأکید شد که تصمیمهای خطای سیاستگذار در سرکوب قیمتها و به رسمیت نشناختن بخش کشاورزی منجر به برآورد اشتباه درباره مقصر شناختن این بخش در مسئله آب و همچنین تبدیل آن به زیربخش اقتصاد غیررسمی شد.
محمد فاضلی، جامعهشناس و رئيس سابق مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی وزارت نیرو در قسمت سوم این برنامه میراث سده توضیح میدهد که انگشت اتهام به سوی سدسازی چرا خطاست و چطور با تمرکز بر سدسازی، خطای حکمرانی آب در کشور که ریشه در «سیاست» دارد، نادیده گرفته میشود.
فاضلی، امالمرض بحران آب در کشور را در «سیاست» میبیند و معتقد است خطا در حکمرانی آب دارای پتانسیل بالا در تبدیل به بحران اجتماعی، سیاسی و امنیتی است.