7 دلیل اصلی امتناع از دریافت واکسن کرونا
چند میلیون ایرانی نمیخواهند واکسن کرونا بزنند؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
بورسان : نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد که بیش از 14 درصد افراد با سن بیشتر از 18 سال اعلام کردهاند، نمیخواهند واکسن بزنند. جمعیت بالای 18 سال ایران حدود 60 میلیون نفر است. از این رو این نظرسنجی نشان میدهد که در حال حاضر که محدودیت سنی تزریق واکسن برداشته شده، بین 8.5 تا 9 میلیون نفر از دریافت آن امتناع خواهند کرد. اما نکتهای که باید به آن توجه کرد، سیر نزولی تعداد افرادی است که تمایلی به دریافت واکسن ندارند، نظرسنجی همین مرکز(ایسپا) از افراد بالای 18 سال در اواخر فروردین ماه یعنی حدود 5 ماه پیش نشان میداد بیش از 24 درصد افراد به دریافت واکسن علاقهای ندارند. بنابراین این موضوع نشان میدهد که با گذشت هرچه بیشتر زمان و اثبات اثرگذاری واکسنها و مشاهده عدم عوارض در پی تزریق آن افراد بیشتری به دریافت واکسن متمایل میشوند.
اما ساختار جمعیتی کسانی که اعلام کردهاند واکسن نمیزنند چگونه است و چه دلایلی را برای عدم تزریق واکسن بیان میکنند؟
واکسن کرونا باعث ناباروری میشود؟
مردان بیشتر از زنان از واکسن فراری هستند
نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در خصوص واکسن در تاریخ ۲۱ تا ۲۵ شهریور ۱۴۰۰ در سطح ملی اجرا شده است. اطلاعات نظرسنجی با در نظرگرفتن جمعیت بالای ۱۸ سال کشور با نمونه ۱۵۸۱ نفر به شیوه تلفنی گردآوری شده است.
عدم تمایل به دریافت واکسن کرونا در میان گروههای مختلف، متفاوت است:
- مردان (17.2درصد) بیشتر از زنان (11.3 درصد) گفتهاند تمایلی به واکسن زدن ندارند.
- عدم تمایل به دریافت واکسن در گروه سنی زیر ۵۰ سال (۱۷ درصد) به طرز قالب توجهی بیش از گروه سنی بالای ۵۰ سال (۷ درصد) است.
- مجردها (17.8 درصد) بیش از متأهلها (13.4درصد) گفتهاند رغبتی به دریافت واکسن ندارند.
- عدم تمایل به دریافت واکسن در میان افراد فاقد تحصیلات دانشگاهی 15.7 درصد و در بین افراد دارای تحصیلات دانشگاهی 11.3 درصد است.
- عدم تمایل به دریافت واکسن کرونا در بین افرادی که ساکن مراکز استانها هستند 14.7 درصد، شهرهای کوچکتر 15.1 درصد و روستاها 12.3 درصد است.
جنگ واکسنی طرفداران ترامپ و بایدن
چرا برخی «نه» به واکسن میگویند؟
از کسانی که گفتهاند تمایلی به دریافت واکسن ندارند در یک سؤال باز پرسیده شد «به چه دلیل تمایل به زدن واکسن ندارید؟»
بیشترین پاسخ به این سوال «اعتماد نداشتن» به واکسنهای کرونا بوده است و 30.1 درصد افراد این عامل را دلیل عدم تزریق واکسن اعلام کردهاند. دومین پاسخ پر تکرار ترس از عواقب ناشی از تزریق واکسن با 29.4 درصد بوده است.
مشکلات شخصی (9.6 درصد)، عدم احساس نیاز به واکسن (6.1 درصد)، مشکلات جسمی (3.6 درصد)، نداشتن وقت (3.2 درصد)، در دسترس نبودن واکسن مورد علاقه در کشور (2.2 درصد) و سایر دلایل؛ علتی ندارد، علاقه ندارم، دلایل شخصی و ... (10.1 درصد) دلیل عدم تمایل افراد به تزریق واکسن بوده است.

آیا واکسیناسیون باید اجباری شود؟
در این میان پیش از این بورسان در یک نظرسنجی کاربران پرسید که آیا به نظر آنها واکسیناسیون باید اجباری شود؟ 3988 نفر در این نظرسنجی شرکت کردهاند. به اعتقاد 1640 نفر معادل 66 درصد شرکتکنندگان تزریق واکسن باید اجباری باشد و در مقابل حدود 1350 نفر معادل 34 درصد گفتهاند نباید اجباری در تزریق واکسن باشد. در واقع بخشی از افرادی که خود واکسن تزریق میکنند، مخالف اجباری شدن واکسیناسیون هستند.
البته وزارت بهداشت اعلام کرده که واکسیناسیون را اجباری نخواهد کرد، اما محدودیتهایی برای افرادی که واکسن نمیزنند، ایجاد میکند. به طور مثال گفته شده این افراد باید به طور مرتب با هزینه شخصی خود تست پیسیآر بدهند تا بتوانند از برخی خدمات اجتماعی برخوردار شوند.