خبرنامه اقتصاد ایران - یکشنبه ۳ دی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
ضربهفنی بورس با تصمیم مجلس
شاخص کل بورس امروز ۲ درصد دیگر ریزش کرد و به نیمه کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی رسید. بازاری که در حال دست و پنجه نرم کردن با اخبار گران شدن نرخ گاز خوراک و قطعی انرژی شرکتهای بزرگ بود آخرین ضربه را از سمت مجلس متحمل شد. مطابق آخرین اخبار کمیسیون تلفیق مجلس، بازنگری در فهرست مواد خام و نیمهخامی که مشمول مالیات می شوند را در دستور کار قرار داده و عملا تمام محصولات صادراتی کشور را از فهرست معافیت مالیاتی خارج کرده است. بدین ترتیب صادرات محصولاتی مانند اوره، متانول، پلیاتیلن، اسلب و بیلت فولادی و ... که مصرفکننده پاییندستی در داخل کشور ندارند نیز از این پس مشمول مالیات است. چنین رویهای نشان میدهد هنوز ریسکهای این بازار به پایان نرسیده و قرار است بورس، هیزم آتش سیاستگذاری باشد.
دوراهی حساس، پیش روی برجام
لورنس نورمن، خبرنگار والاستریت ژورنال با جمعبندی شنیدههای اخیر خود از منابع غربی مذاکرات وین مینویسد که در نقطهای طی هفتههای پیش رو گفتوگوهای ایران و ۱+۴ به یک دوراهی میرسد . یک راه همان مسیر توافق است و دیگری مسیر مذاکرات فرسایشی که به ادعای وی ایران ممکن است برای ادامه کار در زمینه هستهای به آن سمت برود. اکنون چالش اصلی برای غرب، تشخیص آن است که به کدام سوی این دورراهی در حرکت هستیم. نورمن میگوید یک راه برای تشخیص آن میتواند نحوه تعامل ایران در خصوص مسأله «تضمین» باشد. چنانکه اگر ایران راهحلهای خلاقانه اما ناقص درباره تضمین (عدم خروج دوباره آمریکا از برجام) را بپذیرد ممکن است به سمت توافق حرکت کنیم.
چگونه بزرگترین بانک ارزی کشور کمخاصیت شد؟
گزارش رسانهای رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی نشان میدهد حدود 50 درصد منابع صندوق طی ده سال گذشته در اختیار دولت قرار گرفته و بخشی از منابع صندوق نیز عملا از دست رفته است و بانکهای کشور توان بازگرداندن این منابع را ندارند. این حقایق تایید میکنند که صندوق توسعه چه در زمینه استقلال از دولت و چه در زمینه مساله سرمایهگذاری (داخلی و خارجی) با مشکل مواجه شده و از اساسیترین هدف خود که پوشش ریسک سیاسی-حاکمیتی برای طرف بخش خصوصی و خارجی است منحرف شده و عملا توان اهرم کردن منابع سرمایهگذاری بخش خصوصی و بخش خارجی را از دست داده است.
کامیونداران ایرانی چطور مافیای خودرو را دور میزنند؟
ماجرای سوبسید و امتیازدهی به تولیدکنندگان داخلی به خودروسازان سنگین نیز میرسد. موضوعی که ترانزیت کشور را نیز متأثر کرده است. به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت ایران: «حمایت صرف از شرکتهای داخلی در حوزه لجستیک علاوه بر اینکه واحدهای تولیدی را دچار مشکل کرد، کشور را در حوزه لجستیک با کمبود مواجه کرد.» ضعف کیفیت و قیمت بالای خودروهای سنگین از جمله کامیون، کشنده و ... سبب شده تا رانندگان کامیون در ایران مسیر میانبری را انتخاب کنند؛ براساس اظهارات مدیرکل ترانزیت و حملونقل بینالمللی سازمان راهداری، به علت عدم مرغوبیت و همچنین قیمت بالای کامیون در ایران، رانندگان ایرانی به خرید کامیون از کشورهای همسایه روی آوردهاند که باتوجه به شمارهگذاری این خودروها در کشورهای دیگر، نه تنها آمار ترانزیت در کشور را متأثر میکند، بلکه دردسرهای قابل توجهی را نیز برای کامیونداران به همراه آورده و در کنار آن موجب خروج ارز از کشور میشود.
مزایای نزدیکی به ایران برای روسیه چیست؟
نیویورک تایمز در گزارشی به زوایای جدیدی از اهمیت سفر رئیسی به مسکو و دیدار با پوتین پرداخته است. در این گزارش آمده است : «این دیدار نه برای مخاطبان داخلی در هر دو کشور بلکه بیشتر از همه خطاب به غرب و دشمن مشترک بوده است.» نیویورک تایمز معتقد است دیدار پوتین و رئیسی در حالی که مسکو در اوج بحرانهای سیاسی خود با غرب بر سر مسائل اوکراین است از اهمیت ویژهای برای این کشور برخوردار است و این سیگنال را صادر میکند که در صورت جدیتر شدن اختلافات با غرب روسیه دوستانی دارد. با این حال وین و مذاکرات هستهای میتواند نقطه افتراق دو کشور باشد، روسها نه ایران هستهای را میخواهند نه ایرانی که درگیر جنگ با آمریکا و اسرائیل میشود.
اخباری که نباید از دست داد:
چگونه میتوانیم بدون ضامن وام بگیریم؟