فرمان سران قوا به بانک مرکزی برای مداخله در بازار ارز و ضعف اوراق ارزی (ابزار جدید بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز) در جذب مشتری دو موضوع اصلی بخش نخست این قسمت از برنامه چهارراه هستند. در بخش دیگری، با معرفی شاخص قیمت خودروی بورسان به این میپردازیم که قیمت خودرو طی دو هفته گذشته از رشد قیمت دلار جا مانده است. احتمال حذف ناکام ۳ خودروی ملی از خط تولید هم دیگر موضوع مورد بررسی این قسمت از چهارراه است.
هراس دلار از ورود بازارساز
به نظر میرسد اختیار جدیدی که سران قوا برای ورود «نامحدود» به بازار ارز به بانک مرکزی اعطا کرده موجب عقبنشینی برخی از خریداران دلار شده باشد. امروز قیمت دلار با کاهش بیش از ۲۰۰ تومانی به نیمه نخست کانال ۳۱ هزار تومان عقبنشینی کرد.
اگرچه بانک مرکزی مدعی آن است که ذخیره اسکناس ارزیاش تا کنون چنین بزرگ نبوده است، اما باید دید این ادعاها تا چه حد واقعی و تا چه حد خبردرمانی هستند. با توجه به صعود قیمت نفت به بیش از ۱۲۰ دلار (که در یک دهه اخیر کمسابقه بوده است، باور کردن ادعای بانک مرکزی ممکن است. هر چند که ریسک ربودن بخشی از بازار نفت تحریمی ایران توسط روسیه، این ذخایر ارزی را تهدید میکنند.
اوراق ارزی بخریم یا نه؟
هفته گذشته بانک مرکزی برای نخستین بار از انتشار اوراق ارزی در آینده نزدیک خبر داد. این اوراق که برای پوشش ریسک در برابر نوسانات قیمت دلار طراحی شدهاند، به ادعای بانک مرکزی میتوانند دلارهای خانگی را جمعآوری کنند. از این رو بانک مرکزی در سودای حذف سفتهبازی ارز از این روش است.
با این حال، چندین چالش مواجه این طرح است که در بخش دوم این قسمت از چهارراه به آن پرداختیم. مهمترین آن احتمال رفتار سلیقهای بانک مرکزی و به رسمیت نشناختن نرخ ارز بازار آزاد است.
رونمایی از شاخص قیمت خودروی بورسان
شاخص قیمت خودروی بورسان که در جریان این برنامه از چهارراه معرفی شد، ترازویی برای آن است که به سرعت و به راحتی بتوان نوسانات قیمت خودرو را رصد کرد.
در این راستا از سه معیار «شاخص کل قیمت خودرو»، «شاخص قیمت خودروهای داخلی» و «شاخص قیمت خودروهای چینی» رونمایی کردیم.
این شاخص از ابتدای خرداد ۱۴۰۱ محاسبه شده است. به عبارتی، نقطه مبدا شاخص ۳۱ اردیبهشت ماه با رقم ۱۰۰ بوده است. نکته جالبی که شاخص قیمت خودروی بورسان نشان میدهد آن است که این شاخص طی دو هفته نخست خرداد تنها ۰.۲ درصد رشد داشت. در حالی که قیمت دلار در مدت مشابه حدودا ۴ درصد صعود کرد. بنابراین، میتوان ادعا کرد قیمت خودرو همگام با پرواز دلار به نزدیکی سقف تاریخی، رشد نکرد.
ریسک تکرار تجربه پیکان برای سمند و تیبا
خودروسازان داخلی هفته گذشته ضربه سنگینی از سازمان استاندارد خوردند. این سازمان که مسئول ارزیابی کیفی خودروهاست، از تمدید اعتبار سه خودروی سمند، تیبای صندوقدار و تیبا ۲ خودداری کرد. علت عیوب فنی فراوان به دلیل تکنولوژی قدیمی پلتفرم ساخت این خودروها عنوان شد. این تصمیم مورد استقبال وزارت صنعت و پلیس راهور نیز قرار گرفت.
اما علیرغم برنامه برای حذف این سه خودروی ملی از خط تولید، همچنان پلتفرم این خودروها در ساخت سایر خودروها همچون کوییک و ساینا مورد استفاده قرار میگیرد. این موضوع تجربه حذف پیکان از خط تولید را یادآوری میکند: تا سالها بعد از خداحافظی با پیکان، موتور این خودرو در پژو آردی و پیکان وانت همچنان در خیابانهای کشور آلودگی تولید میکرد.