- اشتراکگذاری
- 💜5
- 👁️281
- 💬0
بورسان: طی یک سال گذشته مصرف بنزین با 3 شوک مواجه شده است.
شوک اول با سهمیهبنزین بنزین ایجاد شد. اواخر آبان 98 سهمیهبندی بنزین با احیای کارت سوخت آغاز شد. بر اساس آن نرخ بنزین سهمیهای با 50 درصد و نرخ بنزین آزاد با 200 درصد افزایش نسبت به نرخ قبلی (1000 تومان) افزایش یافت. این شوک قیمتی کاهش مصرف بنزین را به همراه داشت؛ به این معنا که مصرف که در تابستان 98 به بیش از 100 میلیون لیتر در روز رسیده بود و در مهر همان سالدر حدود 98 میلیون لیتر قرار داشت، در آذر ماه حدود 20 درصد کاهش یافت و به 75 میلیون لیتر در روز رسید. با این حال به مرور تاثیر این شوک قیمتی کمرنگ شد و مصرف بنزین مجددا در مسیر افزایشی قرار گرفت به طوری که بهمن ماه میزان مصرف این سوخت به حدود 84 میلیون لیتر در روز بازگشت.
شوک دوم را کرونا به مصرف بنزین وارد کرد. با اعلام شیوع کرونا در ایران در اسفند 98، میزان ترددها در کشور کاهش یافت. از این رو مصرف بنزین نیز به حدود 70 میلیون لیتر در روز رسید. اعلام محدودیتها در فروردین 99 موجب شد که کاهش مصرف در این ماه ادامه یابد و حتی در برخی روزها به کمتر از 40 میلیون لیتر در روز برسد. در فروردین متوسط مصرف بنزین حدود 50 میلیون لیتر در روز بود. با این حال با کاهش محدودیتها از یک طرف و خسته شدن عموم مردم از قرنطینه، مجددا ترددها در سطح کشور اوج گرفت و مصرف بنزین در تابستان به بیش از 80 میلیون لیتر در روز بازگشت. با پایان فصل مسافرتها و همچنین افزایش آمار مبتلایان به کرونا که موجب نگرانی برخی از مردم و کاهش ترددها شد، میزان مصرف در مهرماه قدری کاهش یافت اما همچنان حدود 80 میلیون لیتر باقی ماند.
شوک سوم را اما اوجگیری مجدد کرونا وارد کرده است. آنطور که همایون صالحی، رئیس انجمن جایگاهداران سوخت به باشگاه خبرنگاران اعلام کرده است، با اعمال محدودیتهای کرونایی از اول آذر موج دیگری از کاهش مصرف بنزین در کشور آغاز شده است. مصرف بنزین حدود 12 درصد کاهش یافته و به 69 میلیون لیتر در روز رسیده است. صالحی پیشبینی کرده که در صورت ادامه این مسیر کاهشی میزان مصرف بنزین 20 درصد کاهش خواهد یافت و این به معنی رسیدن تقاضا به حدود 61 میلیون لیتر در روز است.