واردکنندگان: از بازار آزاد، ارز نمیخریم
حباب بشکند، دلار به 18هزار تومان هم میرسد
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
بورسان : نرخ ارز در بازار آزاد باوجودیکه روند کاهشی را به علل مختلف در پیش گرفته بود، در روز تحلیف از ریزش، عقبنشینی کرد. حالا دلار آزاد با قرار گرفتن در آستانه 23 هزار تومان، به رقم روز گذشته دلار نیمایی نزدیک شده است. با این وجود، روند کاهشی دلار آزاد در قیاس با دلار نیما، با شتاب بیشتری انجام گرفت. علت این تأخیر امروز از زبان رئیس کل بانک مرکزی نشان میداد که در بازار نیما به دلیل اینکه صادرکننده و واردکننده عرضه و خرید انجام میدهند و معاملات زمانبر بوده، اما در عین حال روند کاهنده است. پرهام رضایی، نائب رئیس دوم کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات و نائبرئیس اتاق بازرگانی ایران و هند در گفتوگو با «بورسان» میگوید اگر روند کاهش نرخ دلار ده روز تا دو هفته ادامه داشته باشد، شاهد کاهش نرخ دلار نیمایی هم خواهیم بود. با این حال، مطابق پیشبینیهای محمدعلی محمدمیرزاییان، نائب رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق ایران که تا پایان این هفته دلار به کانال 23هزار تومان بازخواهد گشت، اکنون دلار در آستانه این نرخ قرار گرفته است. در این شرایط، نگاه واردکنندگان در مقابل حرکت دلار در بازار ارز چیست؟ آنها در انتظار چه نرخی به سر میبرند که اکنون کنار نشستهاند؟
ایست در معاملات سامانه نیما
پرهام رضایی، نائب رئیس دوم کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات در گفتوگو با «بورسان» در پاسخ به این پرسش که چرا ارز نیمایی به نسبت ارز بازار آزاد، کمتر دچار تغییر شده، میگوید: «ارز نیمایی، ارز صادراتی است و کالاهایی که صادر شده با نرخ ارز بالاتر است. از طرفی نوسانات نرخ ارز روی ارز نیما با تأخیر خود را نشان میدهد. اگر روند کاهشی، ده روز تا دو هفته ادامه یابد، قطعا اثر خود را روی ارز نیمایی نیز خواهد گذاشت.»
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران و هند با رد ادعای اینکه واردکنندگان، ارز نیمایی را از صادرکننده نمیخرند، می افزاید: «اینطور نیست. در نظر داشته باشید که واردات به دلیل نوسانات قیمت با کاهش همراه شده است و متقاضی واردات نیز نسبت به سالهای گذشته، کم شده است، البته این یکی از علل میتواند باشد ولی دلیل اصلی نیست. در حال حاضر با ایست محدود در معاملات سامانه نیما به واسطه انتظار کاهش نوسان در بازار ارز روبرو هستیم.»
شوک به صادرکنندگان
رضایی با بیان اینکه فروشندگان نیز میخواهند ارز خود را با نرخ بالاتری بفروشند، ادامه میدهد: «تجار در سیکل صادرات با قیمت بالاتری مبادله ارزی داشتهاند، بنابراین اکنون صادرکنندگان نیز با شوک مواجه شدهاند. شاید اگر ارز خود را با قیمت پایینتر بفروشد، ضرر کند.»
به گفته او، با تمامی این احوالات، اگر روند ریزشی ادامهدار باشد، قاعدتا باید با کاهش قیمت ارز برای رسیدن به تعادل بین عرضه و تقاضا، شاهد کاهش نرخ ارز در سامانه نیما نیز باشیم.
حباب نرخ ارز باید بشکند
رضایی در پیشبینی حرکت نرخ دلار میگوید: «اکنون اقتصاد کشور با رشد چندانی مواجه نیست و اتفاق ویژهای در اقتصاد رخ نداده است که با افزایش صادرات و در نتیجه کاهش نرخ ارز روبرو باشیم. با این حال نباید نادیده گرفت که نرخ ارز حباب داشت و اکنون این حباب در حال تخلیه است تا نرخ ارز به قیمتهای واقعی در محدوده بین 18 تا 20 هزار تومان برسد که متناسب با تورم موجود و میزان تراز تجار کشور است و میتواند هم برای واردکننده و هم برای صادرکننده، مقرون به صرفه باشد. اما نمیتوان نرخ ارز برای شش ماه آتی را برآورد درستی کرد، زیرا اگر رشد اقتصادی در نتیجه گشایشها ایجاد شود، نرخ ارز کاهشیتر خواهد شد.»
نائب رئیس دوم کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات در پاسخ به این پرسش که واردکنندگان در مقابل نوسانات نرخ ارز، چگونه تصمیمگیری میکنند هم تصریح میکند: «به دلیل این نوسانات، واردکنندگان مواد اولیه با مشکل مواجه شده و تقاضای واردات نیز به علت کاهش قدرت خرید مردم و کاهش تولید، کم شده است.»
از بازار آزاد ارز نمیخریم
رضایی همچنین با رد ادعای خرید ارز از بازار آزاد از سوی واردکنندگان و عدم رجوع به سامانه نیما، پاسخ میدهد: «واردکننده حتما باید از سامانه نیما، ارز خریداری کند و نمیتواند به بازار آزاد رجوع کند، زیرا در دفاتر خود نمیتواند آن را ثبت کند.»
این دو گزارش را در همین رابطه در ادامه بخوانید:
شرط ریزش دلار به کانال 18هزار تومانی
شیفت خریداران دلار نیما به فردوسی / دلار به 23 هزار تومان بازمیگردد؟