چهارشنبه ترسناک بازارهای جهانی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان- سروش بهرامی: روز جمعه تورم ماهانه آمریکا با ثبت عدد ۱ درصد منتشر شد که نسبت به انتظارات قبلی (۰.۷ درصد) با افزایش نسبتا زیادی همراه بود. تورم سالانه آمریکا که تا قبل از این اعداد ۸.۵ درصد را دیده بود و با کاهشی جزئی به ۸.۳ درصد رسیده بود، خوشبینیها را نسبت به احتمال کشیده شدن ترمز تورم بیشتر کرده بود اما اکنون با رسیدن دوباره این شاخص سالانه به عدد ۸.۶ درصد، به نظر میرسد که وضعیت کمی سختتر از قبل شده است.
بازارها اکنون در انتظار روز چهارشنبه و نشست فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره، روندی نزولی به خود گرفتهاند و شاهد کاهش شاخصهای بازار سهام و قیمت کامودیتیها هستیم. پیشبینیها از افزایش ۰.۵ درصدی نرخ بهره حکایت دارد و انتظار بر این است که قیمتها تا آن روز روندی نزولی به خود بگیرند. نکته مهم اما اینجاست که اگر افزایش نرخ بهره مقدار بیشتری (۰.۷۵ درصد) باشد، سیگنال وضعیت نامناسب اقتصادی را از سمت فدرال رزرو به بازارها اعلام خواهد کرد و میتواند باعث ایجاد پنیک و شوک شدیدتری به بازارها شود.
مشکلات همهگیری کرونا و تاثیرات سنگین آن بر اقتصاد جهانی هنوز کامل برطرف نشده بود که جنگ روسیه و اوکراین ضربه سنگینتری را به اقتصاد غرب وارد کرد. اوکراین و روسیه که به سبد نان اروپا مشهور هستند باعث افزایش تورم سنگینی در بخش خوراکی حوزه یورو شدهاند و همچنین تحریم روسیه با تامین ۳۹ درصد گاز طبیعی و ۳۶ درصد نفت این حوزه باعث رشد افسارگسیخته قیمت انرژی در کشورهای اروپایی شده است.
در همین رابطه در جلسه روز پنجشنبه بانک مرکزی اروپا نیز مقرر شد که نرخ بهره ۰.۵ درصد افزایش یابد که اولین افزایش نرخ بهره از سال ۲۰۱۱ و پس از بحران مالی آن سالها به شمار میرود. گفته شده است که در ماه سپتامبر نیز افزایش نرخ بهره در دستور کار خواهد بود اما هنوز مقدار آن مشخص نیست.
کامودیتیها نیز که طی بیش از یک سال گذشته با رشد چشمگیری همراه شدهاند، در خطر احتمال کاهش قیمت قرار دارند. بانک جهانی نیز در آخرین گزارش خود، روندی کاهشی را برای قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی تا سال ۲۰۲۴ پیشبینی کرده است. این موضوع که تاثیر مستقیمی بر روند بورس تهران نیز داشته است، میتواند معاملات را در این بازار تحت تاثیر قرار دهد.